ONLİNE TESTLER

Türkiye nin enerji kaynakları testi

1.

– Demir-çelik ve kimya endüstrilerinin vazgeçilmez enerji kaynağıdır.
– Ülkemizde tek bir havza halinde bulunmaktadır.
Yukarıda bilgileri verilen enerji kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Linyit
B) Petrol
C) Doğalgaz
D) Uranyum
E) Taş kömürü
2. Aşağıdaki hangi madene paralel olarak termik santraller kurulmuştur?
A) Linyit
B) Taşkömürü
C) Petrol
D) Doğal gaz
E) Jeotermal
3. Aşağıdaki rafinerilerden hangisinde petrol hem çıkartılır hem de işlenir?
A) Aliağa
B) Batman
C) İpraş
D) Ataş
E) Orta Anadolu
4. Ülkemizdeki doğalgaz yatakları hangi iki şıkta doğru olarak verilmiştir?
A) Manisa-Soma, Amasya-Çeltek
B) Kahramanmaraş-Elbistan, Ankara-Çayırhan
C) Kırklareli-Hamitabat, Mardin-Çamurlu
D) Çanakkale-Çan, Muğla-Yatağan
E) Denizli-Sarayköy, Aydın-Germencik
5.
Ülkemizin petrol üretimi ve petrol potansiyeli bakımından durumu için aşağıdakilerden hangisi söylenemez?
A) Ülkemizde sadece Güney Doğu Anadolu Bölgesinde petrol çıkartılır.
B) İlk olarak 1940 yılında Raman’da petrol bulunmuştur.
C) Ülkemizde ham petrolün arıtılması için rafineriler kurulmuştur.
D) Yumurtalık limanıyla ülkemiz dışarıya petrol ihraç etmektedir.
E) Ülkemizde petrol araştırmalarını MTA tarafından yapılmaktadır.
6. Rusya’dan en fazla ithal ettiğimiz enerji kaynağı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Petrol
B) Uranyum
C) Jeotermal enerji
D) Taş kömürü
E) Doğalgaz
7. Aşağıdaki bölgelerimizden hangisi hidrolik enerji potansiyeli bakımından enaz kapasitededir?
A) Marmara Bölgesi
B) Doğu Anadolu Bölgesi
C) Ege Bölgesi
D) Güney Doğu Anadolu Bölgesi
E) Karadeniz Bölgesi
8. Radyo-aktif bir elementtir. Aydın-Kaçarlı, Çanakkale-Ayvacık, Şebinkarahisar-Giresun, Manisa-Gördes, Uşak-Eşme yatakları bulunur.
Yukarıda bilgileri verilen maden aşağıdakilerden hangisidir?
A) Jeotermal enerji
B) Uranyum
C) Taşkömürü
D) Linyit
E) Petrol
9. Ülkemizde elektrik enerjisi termik ve hidroelektrik santrallerden sağlanmaktadır.
Aşağıda bu santrallerin özellikleri verilmiştir.
Bu özelliklerin hangisi olumsuz bir özelliktir?
A) Elektrik enerjisinin büyük bir bölümünü karşılarlar.
B) Bu santrallerin kurulması 1950’lerden sonradır.
C) Hidroelektrik santrallerinin verimi yağış durumuna bağlıdır.
D) Termik enerji üretiminde linyitle çalışan santraller ön plandadır.
E) Termik santrallerin çalıştırılmasında kullanılan yakıt; taş kömürü, fuel oil, motorin ve linyittir.
10. Türkiye’nin tek doğal gaz santrali olan Hamitabat hangi ilimizde bulunur?
A) Kırklareli
B) Kırıkkale
C) Edirne
D) Tekirdağ
E) Batman
11.Turizmde önemli bir yere sahip olan Ürgüp, Göreme ve Kapodokya yöresinde aşağıdaki yeryüzü şekillerinden hangisi bulunmaktadır?
A) Traverten
B) Peribacası
C) Tombolo
D) Falez
E) Şelale
12. Aşağıdaki illerden hangisinde güneş enerjisinden faydalanma imkanı en azdır?
A) Ankara
B) Muğla
C) Antalya
D) Trabzon
E) Gaziantep
13. Aşağıda verilen petrol rafineleri ve bulunduğu yer eşleştirmelerinden hangisi yanlıştır?
A) İpraş – İskenderun
B) Ataş – Mersin
C) Batman – Batman
D) Aliağa- İzmir
E) Orta Anadolu – Kırıkkale
14. Türkiye’de Soma, Yatağan, Afşin, Elbistan gibi termik santrallerden elektrik enerjisi elde edilmektedir.
Bu santrallerin kuruluş yerlerinin belirlenmesinde aşağıdakilerden hangisi öncelikle göz önüne tutulmuştur?
A) Nüfusun yoğun olduğu merkezlere yakınlığı
B) Ulaşımın kolaylığı
C) Enerji tüketim merkezine yakınlığı
D) Linyit çıkarılan yerlere yakınlığı
E) Enerji nakit hatlarına yakınlığı
15. Aşağıdaki akarsuların hangisinden sağlanan hidroelektrik enerjisi diğerlerine göre daha fazladır?
A) Yeşilırmak
B) Çoruh
C) Gediz
D) Yeşilırmak
E) Fırat
CEVAP ANAHTARI
1E 2A 3B 4C
5D 6E 7A 8B 9C
10A 11B 12D 13A 14D 15E
BENZER KONULAR

Yorum Yap