Coğrafya insanın içinde yaşamış olduğu doğal ortamın çeşitli özelliklerini inceleyen ve bu özelliklerin insanlarla olan ilişkisini ortaya koyan bir bilim dalıdır. Bizler için gidilmesi çok zor kutuplar, evrende yer alan diğer gezegenler her zaman ilgimizi çekmiştir. İnsanlar günlük yaşamlarda doğa olayları ile sürekli iletişim halindedirler. Yağan bir yağmur ya da esen bir rüzgârdan, her an meydana gelebilecek olan bir depremden etkilenebilirler. Meydana gelen doğa olayları insanların günlük yaşantıların da haytalarına yön verebilir. Bizler bu yüzden yaşadığımız coğrafyanın her özelliğini bilmek zorundayız.
İnsanlar dünyadaki muhteşem ekosistem içersinde yaşadıkları yeri coğrafi açıdan her yönü ile tanırsa yaşama sevinçleri artacaktır. Ülkemiz dünya üzerinde aynı anda dört mevsimi yaşayabildiği ender ülkelerden biridir. Örneğin Antalya da bir vatandaş denize girerken aynı anda Erzurum Palandöken de başka biri kayak yapabilmektedir. Karadeniz Bölgesinde yaşayan bir kişi bu bölgede bulunan akarsuları, gölleri, denizler, yaylaları gezerek hem yaşamış olduğu çevre hakkında bilgi edinir hem de insan ve onu kuşatan çevresi ile bütünleşmiş olur.
Çevremizdeki coğrafi şekilleri inceleyerek onlarla ilgili araştırmalar yapabiliriz. Örneğin ben mesleğim gereği birçok bölgede görev yaptım. Bulunduğum illerin yer şekillerini yakından gözlemledim. Bu doğrultuda yaptığım bir taş koleksiyonum var. Sizlerde buna benzer faaliyetlerde bulunabilir, bilgi dağarcığınızı genişletebilirsiniz. Depremler, heyelanlar, orman yangınları gibi doğal afetler coğrafyanın vazgeçilmez konularının içersindedir. Bu tip doğa olaylarına karşı alınabilecek tedbirleri ortaya koymak, yeni çözüm önerileri üretmek insanlığa yapılabilecek büyük hizmetler arasındadır. Doğa adına yapılabilecek en ufak hizmet sizleri çok mutlu edebilir. Mesela doğanın güzelleştirilmesi adına hayatınız boyunca en az bir ağaç dikerek hem mutlu olabilir hem de sizden sonra gelecek nesillere büyük miras bırakabilirsiniz.
Doğayı yakından incelemek evrende kurulmuş olan dengeleri öğrenmek bizleri hayata daha pozitif bakmamızı sağlar. Allah ü Teala Kuran-ı Kerim’de Zümer suresinde ‘Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?’ ayeti ile bizlere öğrenmenin önemi vurgulanmıştır. Sonuç olarak bu doğrultuda coğrafyayı daha çok sevmek ve anlamak için bol bol coğrafi geziler düzenlememiz gerekir.
Muzaffer ODABAŞ
Yorum Yap